FACEBOOK

Follow us on Instagram

Ο Καιρος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΝΟΙΑΣ

ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

ΚΕΠ

ΕΛΛΑΔΑ 2.0

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Διεξαγωγή έρευνας στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΧΡΙ 31-8-25

ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Αρχική » Ενημέρωση » Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Μαρκοπούλου η παρουσίαση της μεθόδου εξαπόλυσης στείρων αρσενικών εντόμων για τη διαχείριση του Ασιατικού κουνουπιού τίγρης

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Μαρκοπούλου η παρουσίαση της μεθόδου εξαπόλυσης στείρων αρσενικών εντόμων για τη διαχείριση του Ασιατικού κουνουπιού τίγρης

20.09.2023 | Αρχική, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση, Περιβάλλον

Παρουσία του Δημάρχου Μαρκοπούλου Κωνσταντίνου Δ. Αλλαγιάννη, παρουσιάστηκε η μέθοδος εξαπόλυσης στείρων αρσενικών εντόμων, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023, στην περιοχή της Βραυρώνας. Η δράση στοχεύει στη διαχείριση του Ασιατικού κουνουπιού τίγρης και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Τα 78.000 στειρωμένα έντομα μεταφέρθηκαν τηρώντας κάθε απαραίτητο μέτρο και εξαπολύθηκαν σε συστάδες των χιλίων, κατά μήκος του οικισμού της Βραυρώνας.

Με τη χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone), νωρίτερα την ίδια ημέρα, έλαβε χώρα επίδειξη ψεκασμού με βιολογικό σκεύασμα, για την καταπολέμηση των προνυμφών κουνουπιών (προνυμφοκτόνο), στην περιοχή του Υδροβιότοπου Βραυρώνας. Την επίδειξη επιμελήθηκε η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής.

Καλεσμένοι στις δράσεις ήταν επιστήμονες από την Β. Μακεδονία, την Κροατία και την Ιταλία, που συμμετέχουν στο πλαίσιο έργου που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+.

Τους επιστήμονες καλωσόρισε στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου, μαζί με τον Δρ Αντώνιο Μιχαηλάκη, Ερευνητή Α΄, Προϊστάμενου Εργ. Εντόμων και Παρασίτων Υγειονομικής Σημασίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εν συντομία στην πλούσια ιστορία του τόπου, αλλά και στη σημασία αντιμετώπισης του πληθυσμού των κουνουπιών, ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική κουλτούρα, γλώσσα ακόμα και θρησκεία.

Στην κατεύθυνση της διαχείρισης των κουνουπιών, τα τελευταία 5 χρόνια, ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ενώ παράλληλα προσωπικό του Δήμου συμμετέχουν στην εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος εξαπόλυσης στείρων αρσενικών κουνουπιών, με στόχο τη διαχείριση του Ασιατικού κουνουπιού τίγρης. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος θεωρείται πρωτοποριακή σε παγκόσμιο επίπεδο και χρησιμοποιεί σύγχρονα εντομολογικά εργαλεία και μεθόδους γεγονός που βοηθάει το προσωπικό του Δήμου μας στην απόκτηση τεχνογνωσίας για τη διαχείριση των κουνουπιών.

Η τεχνική εξαπόλυσης στείρων εντόμων (Sterile Insect Technique- SIT) είναι μία φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο, με σκοπό τη διαχείριση επιβλαβών εντόμων και στοχεύει κάθε φορά ένα συγκριμένο είδος (επιλεκτική μέθοδος). Βασίζεται στην εξαπόλυση στειρωμένων αρσενικών εντόμων, των οποίων η στείρωση επιτυγχάνεται με μεθόδους που βασίζονται στη χρήση ραδιενέργειας, κυρίως με X-rays (από μηχανήματα όμοια με αυτά που υπάρχουν σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα) και όχι με γενετικές μεθόδους.

Τα εξαπολυθέντα αρσενικά έντομα, συζευγνύονται με τα θηλυκά των φυσικών πληθυσμών και επάγουν στείρωση, με αποτέλεσμα να μην παραχθούν απόγονοι (απόθεση μη γόνιμων αυγών από τα θηλυκά). Η συνεχής εξαπόλυση στειρωμένων αρσενικών, σε πολλαπλάσιους αριθμούς από εκείνους του φυσικού πληθυσμού – στόχου, σταδιακά οδηγεί στη δραστική μείωση του μεγέθους του φυσικού πληθυσμού και σε ειδικές περιπτώσεις που αυτό αποτελεί τον επιθυμητό στόχο, ακόμα και στην πλήρη εξάλειψή του.
Εκ μέρους του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου συμμετείχαν οι:
Μαρίνα Μπίσια Msc, Γιώργος Μπαλατσός MSc, Βασίλης Καρράς, Μαρίνα Σοφιανού-Σακελλαρίου, Μαρία Γαβριήλ, MSc, Ευαγγελία Ζαβιτσάνου, Ιωάννης Μουρατίδης, Δρ Αθανάσιος Γιατρόπουλος και ο επιστημονικός υπεύθυνος του πιλοτικού έργου Δρ Αντώνιος Μιχαηλάκης

Καλεσμένοι από το πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “Mosquitoes-a challenge for public health in North Macedonia and beyond”:
MSc Nikolina Sokolovska-medical entomologist -PHI Center for public health-Skopje, Department for vector and pest control, N.Macedonia,
MD Besim Zekjiri- Director at PHI Center for public health-Skopje, N.Macedonia,
Prof. Violeta Jovevska-biologist, High medical school SMUGS d-r Pance Karagjozov, N.Macedonia,
Doc.dr.sc. Mirta Sudaric Bogojevic- University of Osijek-Department of biology, Croatia,
Luana Violante- PhD student, University Sapienza, Italy (Alessandra della Torre group) και
Chiara Gentile- PhD student, University Sapienza, Italy (Alessandra della Torre group)

Τέλος, η Περιφέρεια Αττικής εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Μαρία Κοτομάτα (Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής) και τον κ. Γεώργιο  Κώνσταντο (Υγεινολόγο της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του έργου “moSquITo”, www.mosquitosit.gr.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ.

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

19-25/12 ΥΠΑΡΧΩ

2 – 8/1 SONIC 3

26/1 4η Εθελοντική Δημοτική Αιμοδοσία

Eπαγγελματικός & ακαδημαϊκός προσανατολισμός μαθητών

ΕΓΓΡΑΦΕΣ 2024 – 2025